Hopp til innholdet

Eika Balansert

Fondet er et kombinasjonsfond av aksjer og rentepapir som investerer hovedsakelig i nordiske selskaper, og passer for deg som har et langsiktig perspektiv på sparingen din.

Dame på togperrong om morgenen ser på mobilen

Månedsrapport for Eika Balansert

Eika Balansert er et internasjonalt kombinasjonsfond som investerer i aksjer og rentepapirer. Fondet investerer i aksjer som er notert på børs eller regulerte markedsplasser i Norge og Norden. Rentepapirene har varierende kredittrisiko og løpetid. Fondet hadde en avkastning på 1,67 % i juni. Det var 0,88 % sterkere enn sin referanseindeks som består av 50 % VINX Benchmark Cap NOK NI og 50 % NORM.

Makro

Aksjemarkedene har fortsatt å utvikle seg bra i juni, mye drevet av mindre frykt for toll og handelskrig. Den amerikanske administrasjonen har virket mer motiverte for å gjøre handelsavtaler, men mye er ennå usikkert. Forhandlingene med EU har så langt vært vanskelige og vi nærmer oss 9.juli som er fristen Trump har satt for å få på plass ett rammeverk - så sommeren kan bli spennende. Det virker uansett sannsynlig at utfallet av dette blir mere positivt enn man fryktet etter Trumps «Liberation Day». Markedet har fokusert mer på dette enn midlertidige problemer.

Oljeprisen fikk en markant oppgang da Israel angrep mål i Iran knyttet til landets atomprogram og annen infrastruktur. Dette ble fulgt opp med amerikansk bombing av steder som var sentrale for anrikning av uran. Trump gjorde det imidlertid klart at han ikke ønsket en ytterligere eskalering av konflikten og beordret begge land til en våpenhvile. Det som på kort tid sendte oljeprisen opp om lag 20 % var primært frykten for en stenging av Hormuzstredet der nesten 20 % av verdens oljeforbruk transporteres gjennom. Da våpenhvilen ble annonsert falt imidlertid oljeprisen raskt tilbake og endte i juni opp kun 2 USD per fat. En tilsvarende utvikling så vi også i gassprisene.

Lange amerikanske renter har falt noe tilbake i løpet av juni og markedet har nå større tro på at FED snart skal kutte styringsrenten. Norges Bank kuttet også litt overraskende styringsrenten med 0,25 % i juni, det første rentenedgangen i Norge siden mai 2020 da Norges Bank kuttet renten til 0 %. Dollaren har fortsatt å svekke seg mot de fleste valutaer, og var på ett tidspunkt under 10 mot NOK i juni. Norske kroner er nå om lag 1 2% sterkere mot USD enn ved årsskiftet.

Aksjer

Norge

Etter en svært volatil måned for oljeprisen endte oljeselskapet Aker BP opp 9,75 %. Før Iran kom under press var konsensus i markedet at OPEC+ skulle fase inn 2,2 millioner fat over 18 måneder. Deretter kommuniserte OPEC+ at de ønsket å fase inn fatene kjappere enn ventet, hvilket førte til at oljeprisen falt fra 80 til 58 dollar per fat. Sentimentet for oljeaksjer var derfor svakt og oljeaksjene presterte dårlig på børs. Deretter begynte urolighetene i Iran og oljeprisen gjorde et hopp tilbake igjen og stabiliserte seg på et høyere nivå. Grunnet forventning om en varig geopolitisk risikopremie i Oljeprisen, endte Aker BP opp som en av vinnerne på Oslo Børs i juni.

Nordic Semiconductor fortsatte den gode trenger fra mai, etter at aksjen feilaktig falt i april. Ved fremleggelse av tall for første kvartal kom det frem av selskapet ventet en omsetning i andre kvartal som var noe lavere enn hva markedet forventet. Her har narrativet snudd, og markedet mener nå at selskapet la forventningene lavt da det var veldig usikre tider. Kombinasjonen av mer komfort på omsetningsveksten til selskapet og et roligere makroøkonomisk bilde, sendte aksjen opp 8,43 % i juni.

Schibsted, som nå har endret navn til Vend, fortsatte den sterke trenden fra april og mai. Det er mye som tyder på at selskapet nå er komfortable på at de nye pakkene for bil- og eiendom fungerer. De nye pakkene gir et prisløft på henholdsvis 30 % og 20 % for bil- og eiendomsannonser på Finn.no. Spørsmålet fremover blir hvorvidt de har måttet lokke inn de store kundene på rabatter, slik at prisøkningene ikke blir like synlige i regnskapstallene. Uavhengig av dette, utøver selskapet en utrolig sterk endringskultur til det bedre – hvilket gir markedet komfort på at de vil klare å skape god prisvekst på Finn.no i årene som kommer. Vend endte opp 5,56 % i juni.

Bakkafrost endte måneden ned 4,46 %. På lik linje med alle andre sjømatselskaper i dag, sliter Bakkafrost med å realisere høye priser i markedet. Dette skyldes at biologien var fantastisk gjennom hele vinteren hvilket førte til rekordlav dødelighet, som igjen har økt tilbudet i markedet. Fondet ligger undervektet i sjømatsektoren og vil med det tjene relative prosenter på disse bevegelsene.

Mens Aker BP dro nytte av høyere oljepris, ble Frontline trukket ned etter frykt for nedstengning av Hormuzstredet. Store deler av verdens oljebalanse passerer igjennom dette stredet daglig, og en nedstengning vil ha flere effekter, men for Aker BP og Frontline er det spesielt 2 førstehåndseffekter som treffer: 1) Oljen kommer ikke ut av produksjonslandene, hvilket vil føre til høyere oljepris, hvilket er bra for Aker BP. 2) Det vil bli mindre olje å frakte da oljen blir innestengt, dette er dårlig for fraktselskaper som Frontline. I dag ser situasjonen ut til å ha roet seg, hvilket påvirker Frontline i negativ forstand da Iran ser ut til å fortsette oljeproduksjonen sin – og majoriteten av Irans olje fraktes på den såkalte skyggeflåten (ulovlige båter). Frontline endte ned 8,13 % i juni.

Norden 

EQT, et investeringsselskap innenfor «private equity» (aktivt eierfond) handlet opp 12,6 % på forventninger om et sterkere marked for børsnoteringer, blant annet drevet av lavere finansieringskostnader. Industriselskapet Wärtsilä handlet opp 15 % på forventninger om økt etterspørsel for energi-segmentet som blant annet leverer fleksible forbrenningsmotorer som kan brukes til å stabilisere energinett. Bankene handlet i sum noe svakere gjennom juni, men Danske Bank handlet opp 6 %, støttet av en attraktiv kombinasjon av utbytter og tilbakekjøp.

På den negative siden handlet hygieneselskapet Essity ned 6,5 %, til tross for at inntjeningsforventningene har hatt en stabil utvikling. Selskapet annonserte tidligere i år at man bytter administrerende direktør 1. juni. Vi møtte nylig CFO i selskapet og ble beroliget i at selskapet fortsetter å drive effektivt og lønnsomt. Industriselskapet Atlas Copco, som blant annet produserer kompressorer og pumper, handlet ned 1,8 % gjennom juni, drevet av en fortsatt svak industrikonjunktur og fortsatt usikkerhet rundt tolltariffer. Den svenske banken Swedbank handlet ned 3,7 % etter en sterk utvikling hittil i år kombinert med ytterliggere et rentekutt fra den svenske Riksbanken. 

Renter  

Norges Bank kuttet sin styringsrente med 0,25 % til 4,25 % i juni. Kuttet kom tidligere enn det rentemarkedet hadde forventet, men sentralbankens kommunikasjon rundt videre kutt i år og neste år var i samsvar med det rentemarkedet priser inn. Kredittobligasjonene i porteføljen fortsatte å gi god avkastning også i juni måned.

Vinnere  

  • EQT AB     +12,65 %

  • Aker BM ASA       +9,76 %

  • Kongsberg Gruppen ASA       +7,54 %

Tapere  

  • Zealand Pharma AS -19,96 %

  • Hemnet Group AB                 - 9,72 %

  • Essity AB         - 6,56 %

 

*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.

 

Viktig informasjon

Innholdet på disse sidene er markedsføring og må ikke oppfattes som personlig rådgivning. Det er kun våre autoriserte rådgivere som kan gi personlig rådgivning. Hvis du ønsker rådgivning fra en av rådgiverne våre kan du booke møte her.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt.

Informasjon om fondenes investeringsmandat og risiko finner du i det enkelte fonds prospekt og nøkkelinformasjon som er tilgjengelig på våre nettsider. 
Oversikt om fondenes kostnader finner du her.