Hopp til innholdet
Slik planlegger du økonomien din med boliglån | Se tips
Boliglån for unge

Hvordan planlegge økonomien din med boliglån?

Etter å ha kjøpt din første bolig, begynner en ny fase som kan være både spennende og overveldende. Nå er det viktig å planlegge økonomien nøye for å sikre at du har råd til boliglånet, de månedlige utgiftene og uforutsette kostnader.  

Tips til planlegging av økonomien din 

 

 • Lag og sett opp et budsjett

  Det første du burde gjøre når du skal planlegge økonomien din er å sette opp et budsjett. Dette vil gi deg en oversikt over din inntekt og utgiftene du har, og hjelpe deg med å finne ut hvor mye du kan sette av til oppussing og kjøp av ting du trenger til boligen.  

 • Ha ulike kontoer til ulike formål

  Det kan være lettere å holde budsjetter om du setter opp flere kontoer i nettbanken til ulike formål. Ha en egen konto som lånet trekkes fra, en til regninger og en til mat. På den måten gjør du det enklere for deg selv å sette av penger til det du trenger og holde deg til budsjettet. Se våre kontoer her.
 • Tenk langsiktig

  Når du kjøper en bolig, er det en langsiktig investering. Tenk gjennom hvilke behov du har i dag, men også hvordan du planlegger livet de neste årene. Planlegger du å pusse opp, er det lurt å tenke langsiktig og velge tidløse løsninger på de dyrere tingene, så kan du heller skifte ut enkelte av tilbehør. 
 • Prioriter nødvendigheter

  Når du begynner å møblere og utstyre din nye bolig, er det viktig å prioritere nødvendighetene først. For eksempel, før du kjøper dyre møbler eller elektronikk, bør du sørge for at du har alle de viktigste tingene som kjøleskap, komfyr, seng og lignende. Se gjerne etter brukte alternativer. Med litt kreativitet og maling kan mange ting bli som nye. 
 • Vurder å leie ut en del av boligen

  Hvis du har en større bolig, kan du vurdere å leie ut en del av boligen for å øke inntekten og redusere dine utgifter. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har en ekstra leilighet eller soverom. Bruk inntekten til å betale ned på boliglånet, eller bygg opp en bufferkonto.
 • Spar for uforutsette utgifter

  Selv om du har planlagt nøye, vil det være uforutsette utgifter som kan dukke opp når du eier en bolig. Det kan være lurt å sette av litt penger hver måned til å dekke disse uforutsette utgiftene. Se våre ulike spareprodukter her.

Les mer

Boligguiden

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe, bytte eller selge bolig. Vi gir deg steg-for-steg oversikt over hva du bør tenke på både før, underveis og etter kjøp av bolig.